-->

Сім факторів, що впливають на швидкість сайту

Як швидкість сайту допомагає утримати клієнтів? Що заважає регулярним покупкам? Дізнайтеся про 7 рішенm для прискорення вашого сайту.

Важливо піклуватися про комфортному проведення часу користувачів на сайті. Це стосується не тільки дизайну сайту, пропозицій або контенту на ньому: велику роль відіграє завантаження сторінок на сайті. Пошукові системи враховують швидкість завантаження сторінок. Якщо сайт не знайомий користувачеві і він довго завантажується, в більшості випадків потенційний клієнт покине сторінку і вибере більш швидкий онлайн-проект.

Дізнатися про показник швидкості завантаження сторінок сайту можна на панелі адміністрування сайту або за допомогою Google PageSpeed ​​Insights.

    Показник швидкості завантаження сайту в Google PageSpeed Insights

    PageSpeed Insights - відмінний інструмент для знаходження проблем на сайті та оптимізації проекту. Платформа аналізує зміст зазначеної сторінки і пропонує варіанти по її прискоренню. Ідеальний результат виглядає так:

    Швидкість завантаження сайту

    Однак 100-бального результату досягати не завжди вийде навіть з максимально реалізованими підказками. Реальна мета тестування не перебуває в досягненні високих результатів. Замість цього потрібно знайти проблемні місця на сайті, щоб оптимізувати їх і скоротити як фактичний, так і прогнозований час завантаження.

    Метою повина бути забезпечення максимально зручного і швидкого ресурсу для користувачів.

    Як же поліпшити швидкість завантаження сайту і підвищити конверсію? Заміряти показники швидкості і застосувати варіанти щодо прискорення завантаження веб-сторінок. Дізнайтеся докладніше про 7 факторів, що впливають на швидкість завантаження сторінок.

    Що впливає на швидкість завантаження сторінок

    На швидкість сайту впливає безліч параметрів - верстка, код, зображення, плагіни, хостинг ... Варіантів низької швидкості може бути кілька, тому покращувати параметр швидкості варто сукупно. Розбираємо, які чинники впливають на швидкість сайту, визначаємо проблему і пропонуємо рішення.


    1. Сторінки великого розміру

    Проблема: Вага HTML-сторінок впливає на швидкість завантаження у користувачів, тому її потрібно зменшити.

    Рішення: Використовувати алгоритм стиснення даних.

    Gzip - це простий метод компресії файлів сайту. Зараз його використовують 81% сайтів в мережі. За допомогою Gzip файли стискаються в архів, який браузер може завантажити швидше, а потім розпакувати і відобразити контент. За замовчуванням на нашому хостингу використовується gzip-стиснення. Технологія зменшує обсяг сторінок без погіршення їх якості на 50-75%.

    Відзначимо, що пошукові системи краще ранжируют сторінки зі стисненим текстом, а швидко завантажуються сторінки зручні користувачам.

    Перевірити підключення технології Gzip можна на Gidnetwork. Введіть адресу сайту і натисніть кнопку «Check».

    Важливо: вводите URL-адресу вашого сайту повністю.

    Перевірити підключення технології Gzip можна на Gidnetwork

    Якщо в рядку «Web page compressed?» стоїть «No», то технологія Gzip не активна. Підключити її допоможуть адміністратори сервера, на якому розташований ваш сайт. Потрібно звертатись у техпідтримку.


    Підключіть стиснення Brotli на хостингу і виведіть онлайн-проект на новий рівень. Детальна інструкція по налаштуванню.

    2. Високоякісні зображення

    Проблема: На сайті використані банери, ілюстрації і картинки з високою роздільною здатністю. Великий розмір зображень може сильно гальмувати завантаження сайту.

    Картинки, фото і елементи дизайну можуть сильно гальмувати завантаження сайту. Якщо вони багато важать, то гальмують завантаження сторінки, тому їх потрібно стиснути. Навіть якщо для перегляду важливо гарна якість і великий розмір фотографій, є способи стискати зображення без візуальних втрат.

    Рішення: Стиснення зображень за допомогою зменшення дозволу на 30-50% в редакторі або з використанням спеціальних сервісів: Optimizilla, Compress JPEG, TinyPNG та інших.
    Видалення непотрібних елементів на сторінці.

    Конвертація файлів PNG в JPEG. Картинки JPEG важать в 5 разів менше, не поступаючись в якості.

    Налаштування конвертації зображень в формат WebP. Це формат зображень від Google, з ним стиснення відбувається на 30% ефективніше, ніж через JPEG без втрати якості. За допомогою налаштування WebP ви підвищите оцінку швидкості завантаження у пошукових систем і поліпшите показники ранжирування.

    3. Відео на сайті

    Проблема: Публікація відеороликів на сайті через протокол передачі файлів FTP або панелі управління. Це кратно збільшує завантаження сторінок через великий розмір файлу.

    Рішення: Публікація відеороликів на спеціальній платформі, наприклад, Youtube або Vimeo. Розміщення на сторінці сайту за допомогою вбудовування коду. Це не тільки полегшить завантаження сайту, але і заощадить місце на хостингу.

    4. Велика кількість запитів від браузера

    Проблема: Чим більше елементів на сторінці, тим більше запитів до сервера відправляє браузер і повільніше завантажується сайт.

    Рішення: 
    • Видалити непотрібні зображення, JS-файли, коди сторонніх сервісів.
    • Об'єднати декілька невеликих елементів - наприклад, іконки або кнопки, - в один CSS-спрайт за допомогою генераторів Inettools, Dan's Tools, CSS Sprites generator і ін.
    • Використовувати кешування. Кеш - це тимчасове сховище даних на жорсткому диску. Якщо елементи зберігаються в нього, то браузер завантажує сторінку без додаткового запиту на сервер.

    5. Перевантажений код сайту

    Проблема: Виникає при наявності великого коду JavaScript, CSS і непотрібних елементів - прогалин, коментарів.

    Рішення:
    • Скоротити назву функцій і почистити код за допомогою спеціальних сервісів: Minifier, Willpeavy, CSS Compressor і ін.
    • Розмістити CSS-файли на самому початку сторінки - так вона буде відображатися поступово, по компонентах.
    • Розмістити JS-файли в кінець сторінки. Завдяки цьому браузер буде спочатку завантажувати контент сторінки, а вже потім скрипти.

    6. Велика кількість плагінів

    Проблема: Багато плагіни при роботі звертаються до баз даних. Чим частіше це відбувається, тим більше ресурсів для цього необхідно. Чим більше плагінів зі зверненням до сервера, тим потужніший потрібен хостинг.

    Рішення:
    • Відмовтеся від використання непотрібних плагінів.
    • Замініть плагіни на код. Наприклад, кнопки соцмереж або сторінки оформлення замовлення можна прописати прямо в ньому. Це зменшить витрати сервера на роботу сайту і посприяє збільшенню швидкості завантаження сторінок.

    7. Повільний хостинг

    Проблема: При виборі хостингу важливо враховувати - місце розташування сервера та вашої основної аудиторії, налаштування хостингу під CMS сайту і потужність обраного тарифу. Якщо сайт буде розміщений на невідповідному під його потреби хостингу, то це вплине на швидкість завантаження сторінок.

    Рішення: Оновлення тарифу хостингу. Якщо використовуєте віртуальний хостинг, то змініть його на віртуальний сервер. Не допомагає? Можливо, настройки хостингу не підходять вашому сайту, тому варто розглянути зміну хостинг-провайдера.

    Підсумки

    Швидкість сайту впливає на конверсію онлайн-проекту і репутацію бренду. Перевірити її показник можна в Google PageSpeed Insights або на схожих платформах.

    Можливо знизити швидкість завантаження сайту за допомогою:
    • зменшення розміру HTML-сторінок,
    • оптимізації зображень і банерів,
    • публікації відеороликів шляхом вставки коду,
    • зменшення кількості елементів на сторінці,
    • мінімізації коду,
    • видалення непотрібних плагінів,
    • поновлення тарифу хостингу.
    Використовуйте на практиці і досягайте високої швидкості для онлайн-проектів!