-->

Реклама на Facebook / Instagram в Україні із січня подорожчає

З січня 2022 року компанія Meta (Facebook) додасть 20% податку на додану вартість (ПДВ) для послуг своєї соціальної мережі Facebook в Україні.

"Відповідно до нової норми* про ПДВ в Україні, з 1 січня 2022 року Facebook зобов'язаний за законом стягувати ПДВ з усього продажу реклами до всіх рекламодавців", – йдеться у повідомленні.

Для покупців реклами на Facebook діятимуть нові правила:

  • із 2022 року реклама обкладатиметься 20% ПДВ. Це стосується рекламодавців, які є зареєстрованою юрособою або приватним підприємцем, та самі додали номер платника ПДВ до свого рекламного облікового запису;
  • якщо рекламодавець – юридична особа або приватний підприємець, який сплачує ПДВ відповідно до Податкового кодексу України, то Facebook не додаватиме 20% до послуг;
  • ПДВ додаватиметься до рахунків автоматично за ставкою 20%. Він застосовуватиметься до чеку, яким замовник оплачує рекламу.

У компанії також зазначили, що не можуть надавати податкові консультації, і щодо сплати податків радять звертатися до юристів чи податкової.

  • У червні 2021 року Володимир Зеленський підписав закон №1525-ІХ, яким запроваджується 20% ПДВ на онлайн-послуги, які компанії-нерезиденти надають українським користувачам.


*Закон Україн від 3 червня 2021 року № 1525-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо скасування оподаткування доходів, отриманих нерезидентами у вигляді виплати за виробництво та/або розповсюдження реклами, та удосконалення порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам» (далі – Закон № 1525). Закон № 1525 набрав чинності 2 липня 2021 року.

Законом № 1525 доповнено Податковий кодекс України (далі – Кодекс) статтею 208 прим. 1. Норми статті 208 прим. 1 Кодексу набирають чинності з 01 січня 2022 року.