-->

ЩО ТАКЕ NFT І ЯК ПРАЦЮЄ NFT?

Невзаємозамінні токени (NFT) — це остання мода у світі криптовалют, що дозволяє користувачам володіти унікальними цифровими предметами, такими як твори мистецтва, музика чи навіть предмети колекціонування, як-от бейсбольні картки. Ці токени захищені в блокчейні, тобто право власності на актив надійно відстежується і ніколи не може бути змінено або вилучено. У цій статті ми дослідимо, що таке невзаємозамінні токени, як вони працюють і чому вони набувають популярності в епоху цифрових технологій


    ЩО ТАКЕ НЕЗАМІННИЙ ТОКЕН (NFT)?

    Фінансова індустрія має солідний досвід, представлений невзаємозамінними токенами (NFT), які є активами, токенізованими за допомогою блокчейну. Унікальні ідентифікаційні коди та метадані відрізняють їх від інших токенів. NFT служать для торгівлі та обміну на гроші, криптовалюти чи інші NFT. Криптовалюти також є токенами, хоча основна відмінність полягає в тому, що дві криптовалюти з одного блокчейну є взаємозамінними. Два NFT з одного блокчейну можуть виглядати однаково, але їх не можна замінити. Сучасні фірми використовують цю фінансову технологію, щоб конкурувати з більш традиційними фінансовими методами щодо надання фінансових послуг. 

    ТЕХНОЛОГІЇ NFT: ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ

    NFT розвивається через низку факторів. По-перше, це штучний інтелект (ШІ), який, як правило, сприяє створенню великої вартості. Глобальна банківська індустрія може отримати додаткову вартість, оцінену в 1 трильйон доларів на рік. Розширення технологічних компаній забезпечує готовність банків та інших фінансових установ протистояти посяганню на їхню територію шляхом прийняття мислення, спрямованого на перше місце у ШІ.

    Семантичне представлення штучного інтелекту збереже своє основне застосування за допомогою графів знань і графових обчислень. Оскільки вдосконалення фінансового моделювання в усьому секторі призводить до перевищення продуктивності, автоматичне виявлення факторів або машинна ідентифікація певних елементів стає поширенішою. Одним із найважливіших наслідків застосування ШІ є його здатність підтримувати мінімальне використання даних завдяки високому рівню захисту конфіденційності. Крім того, це забезпечить використання лише актуальної, необхідної та належним чином очищеної інформації, підвищуючи цінність NFT. 

    ТЕХНОЛОГІЇ NFT: БЛОКЧЕЙН

    Іншою важливою технологією NFT є блокчейн, який, за прогнозами, порушить усталені фінансові протоколи. Зокрема, технологія розподіленої книги (DLT) — це область, що розвивається, яка дозволяє записувати та обмінюватися даними між кількома сховищами даних. Завдання та галузі можуть скористатися перевагами крос-ланцюгової технології, сприяючи сумісності блокчейну. Враховуючи популярність цієї технології на ринку, 60 відсотків центральних банків повідомили, що вони тестували або вивчали цифрову валюту центрального банку ще в 2021 році. Ця ж технологія присутня в розрахунках за транзакціями в реальному часі, службах підтримки цифрових активів і децентралізованих фінансах. . 

    ТЕХНОЛОГІЇ NFT: ХМАРНІ ОБЧИСЛЕННЯ

    Хмарні обчислення — це технологія, яка звільняє учасників фінансових послуг, може підвищити продуктивність розробки та обслуговування перенесених додатків, вплинути на підвищення ефективності витрат інфраструктури та зменшити час простою переміщених додатків. Вплив хмарних обчислень як однієї з технологій NFT на фінансові компанії робить останні незалежними від таких непрофільних видів бізнесу, як ІТ-інфраструктура та центри обробки даних. Крім того, з'являється доступ до гнучкого сховища та отримання обчислювальних послуг за нижчою ціною. Базуючись на всіх цих функціях з певними наслідками, подальше оновлення основних банківських програм призведе до архітектурної трансформації банківської справи, зосереджуючись на мікросервісах.

    Спрощення створення абсолютно нової системи довіри здійснюється за допомогою таких технологій, як інвентаризація на основі Інтернету речей і фінансування власності. Дана технологія дозволяє забезпечити відповідність бухгалтерських записів реальним операціям. Ця конкретна технологія близька до прогресу хмарних обчислень. Контейнерізація, негнучке масштабування та підтримка високої доступності обчислювальних середовищ є найпоширенішими проблемами, які вирішує ця технологія.

    Технологія, яка, за прогнозами, прийде на зміну ручній праці, є гіперавтоматизацією. Крім того, автоматизація процесів уже застосована в роботі між відділами середнього та бек-офісу. Він допомагає автоматизувати фінансові процеси та звірку рахунків для фінансових установ.

    Таким чином, технології NFT дають багато переваг для розвитку фінансової індустрії. Вони служать інструментами для підвищення ефективності прийняття рішень і розвитку можливостей автоматизації праці. Однак найефективнішим є застосування суміші цих технологій. У результаті відкривається велика конкурентоспроможність і, як наслідок, інновації у фінансовій галузі. Окремо слід виділити їх вплив на розвиток мобільних додатків і розвиток останніх.

    РИНКИ NFT

    У багатьох випадках, пов’язаних із творами мистецтва, музикою, відео та іншими предметами колекціонування в Інтернеті, важливо враховувати роль NFT. Ця інноваційна технологія лежить в основі таких криптовалют, як біткойн. Торговий майданчик NFT — це цифрова платформа для клієнтів і продавців NFT. Ці платформи дозволяють людям зберігати та демонструвати свої NFT, а також продавати їх іншим за криптовалюту або гроші. Окремі торгові майданчики NFT також дозволяють користувачам карбувати свої NFT на платформі. Кожен NFT-маркетплейс представляє власну систему відповідно до своєї моделі роботи. Різні типи NFT і комісії можуть характеризувати останні, варіанти оплати, дозволені блокчейни та інші правила. Ще одна істотна перевага виявилася під час карантину, пов’язаного з Covid, коли художники, музиканти, галереї,

    СПРАВА ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА ТА КОЛЕКЦІОНУВАННЯ

    Випадок образотворчого мистецтва та предметів колекціонування, представлених в онлайн-сервісі, може бути чудовим прикладом того, як NFT дозволяють клієнтам і постачальникам мати справу, незважаючи на відсутність конкретних умов для співпраці в реальному житті. Пандемія коронавірусу змусила багато аукціонних будинків проводити спеціальні онлайн-аукціони, і вони продовжували працювати. NFT також використовуються багатьма художниками, які готові продавати свої предмети колекціонування безпосередньо покупцям. Художники можуть мати власні офіційні веб-сайти або використовувати такі сайти ринку популярної культури, як Stock X.

    ЮРИДИЧНІ АСПЕКТИ NFT

    Оскільки продажі NFT зараз сягають мільярдів, ринок стикається з проблемами, які стосуються багатьох сфер законодавства – від авторського права та прав інтелектуальної власності до правил боротьби з відмиванням грошей і планування нерухомості. Існуючі закони та нормативні акти мають передбачити чіткі процедури подання заявок на NFT і охоплювати правовий захист, який може бути доступний власникам NFT. Крім того, під час інвестування або використання NFT враховуються кілька потенційних ризиків, зокрема ризик шахрайства чи крадіжки, судові позови та нестабільність ринку. Однак правовий ландшафт навколо NFT постійно розвивається, і очікується, що цей процес принесе більше чіткості, з одного боку, і нові правові ризики та проблеми, з іншого боку. 

    ЧОМУ NFT МАЮТЬ ЦІННІСТЬ?

    Цінність NFT полягає в їхній здатності підтримувати єдину версію створених активів. Зберігання лише одного власника одночасно означає, що ніхто не може змінити власника або карбувати той самий NFT у блокчейні. Цей дефіцит призводить до того, що творці/власники NFT отримують можливість встановлювати власні ставки для своїх активів. Крім того, цінність NFT від цифрових художників демонструє їх автентичну оригінальність, оскільки вони можуть продавати один високоцінний твір замість багатьох ідентичних творів.  

    КАК СОЗДАТЬ NFT

    В соответствии с тенденцией роста NFT-маркетплейсов все больше людей создают учетные записи на NFT-маркетплейсе и просматривают все доступные варианты для продажи. Пользователи могут контролировать методы оплаты, процессы, источники и транзакции в целом. Для создания цифровых токенов пользователь применяет технику под названием криптография. Этот процесс создания токенов в криптообразовании известен как чеканка. В большинстве случаев для чеканки NFT пользователи платят за создание смарт-контрактов с использованием криптовалюты. Эти контракты являются фрагментами программного кода, что позволяет блокчейну безопасно и прозрачно хранить информацию.

    РЕЗЮМЕ

    Незамінні токени, або NFT, останнім часом перебувають під пильною увагою. Випадки з художниками, які заробили десятки мільйонів доларів, продаючи один NFT, стимулюють зростання кількості користувачів. За даними інвестиційного банку Jefferies, до 2025 року індустрія NFT сягне 80 мільярдів доларів.

    Таким чином, NFT демонструють один із напрямків, у якому може рухатися фінансова індустрія для подальшого розвитку та вдосконалення. Це залежить від низки факторів і технологій, хоча його вихід на ринки стабільний та сильно впливає на фінансову індустрію.