-->

Як отримати ключ API для Google Maps

Стаття для тих, до кого тільки в 2020 році дісталися всемогутні руки Google.

Відповідаємо чому карта Google більше не працює на вашому сайті і з'явився напис For development purposes only. І як тепер бути?


Суть проблеми

Раніше ви напевно і не замислювалися про роботу карти на сторінці Контакти, але ситуація змінилася. У 2018 році Google випустив новий інструмент - Google Maps Platform, а разом з нею і нові ліцензійні угоди. Якщо коротко, було оголошено, що дана платформа спростить управління картами для користувачів. Адже замість 18 програмних інтерфейсів все об'єдналося в три - Карти, Місця, Маршрути.

На ділі ж, корпорація вирішила монетизувати надмірне використання Google Maps (тепер при певних умовах буде стягуватися плата, але про це пізніше). Спрощення - теж поняття відносне. Більшість власників сайту навіть не бачили ці сервіси, адже за них виконували настройку розробники.



Ми теж під час розробки додавали клієнтські проекти в свій аккаунт, так як допустимих безкоштовних лімітів завжди вистачало. Поки на початку цього року не отримали лист від Google з новими правилами.

Тепер нашим клієнтам (і взагалі всім, у кого злетіла карта Google на сайті) необхідно створити свій персональний проект в Google Maps Platform і, щоб відновити роботу, отримати ключ API.

Для чого потрібен API ключ і чому Вам необхідно самостійно приєднатися до Google Maps Platform

Простою мовою, ключ API - це секретний унікальний ідентифікатор вашого профілю. Цей ключ потрібен для аутентифікації вашого проекту в сервісах Google.

Створити свій проект в Google Maps Platform і згенерувати ключ самостійно доведеться тому, що необхідно підв'язати свої платіжні дані - карту. Нагадуємо, що за новими правилами перевищення лімітів використання Google Maps - задоволення не безкоштовне. Детальніше про ціни та умови нижче.

Для довідки.

Google може зажадати підтвердити Ваші персональні дані - відправити скан документів (паспорт, посвідчення водія). Не варто хвилюватися, так як це нормальний процес при транзакційних операціях. Детальніше в довідці Google.

Скільки коштує Google Maps API

Вартість залежить від витрат - нічого дивного. Якщо користувачі вашого сайту взаємодіють з картою нечасто, та й сам трафік невеликий, то швидше за все не доведеться платити:

1. Після підключення сервісу Вам надається $ 300 на 12 місяців безкоштовного використання. Після витрачання цієї суми гроші з карти зніматися не будуть, поки не включите платну підписку.

2. Після закінчення пробного періоду надаються безкоштовні щомісячні $ 200. Щоб не платити, потрібно не витрачати більше цієї суми.

А тепер повернемось до реальності і підрахуємо скільки разів на місяць можна використовувати Google Maps, щоб не перевищувати цю суму.

Почнемо з того, що кожна послуга (динамічна карта, перегляд вулиць, опис місця, маршрут до нього, фото і т.д.) за новими правилами рахується окремо (а не як раніше - комплексно).

Далі краще - вартість динамічної карти зросла з $ 0,5 до $ 7 за 1000 запитів по карті.

І що дивно, для нас (і всього світу) прайс такий же, як і для США.

Тепер щодо лімітів. Раніше ніхто не хвилювався з приводу Google Maps, так як нам представляли 750 тис. Безкоштовних запитів по карті. Щомісяця. А зараз - 28 тис. На місяць.

Як підрахувати ціну, наприклад, для звичайної динамічної карти (тариф з таблиці для динамічної), яка використовується на більшості сайтів.


1) Припустимо, з нею взаємодіяли 15 тис. Разів за місяць.

15000 * $ 7/1000 = $ 105 - вартість Google Maps.

Оскільки це не перевищує тариф $ 200, то карти обходяться нам безкоштовно. До речі, можна прикинути на скільки вистачить безкоштовного пробного періоду для Вашого сайту.

2) Припустимо, з динамічною картою взаємодіяли 99 тис. разів

99000 * $ 7/1000 = $ 693

Віднімаємо від цієї суми наші безкоштовні $ 200 - разом $ 493 до оплати.

3) Якщо кількість взаємодій потрапляє під третю категорію, наприклад 120 тис. взаємодій.

Розбиваємо цю суму на 100000 (тариф для другої категорії) і 20000 (відноситься до третьої):

100000 * $ 7/1000 + 20000 * $ 5,60 / 1000 = $ 812

$ 812 - $ 200 = $ 612 до оплати

4) Понад 500 тис. Взаємодій розраховуються за допомогою менеджера з продажу Google. Вони обіцяють знижку, а який там тариф насправді можемо тільки здогадуватися.

При використанні декількох SKU (див. Таблицю), їх потрібно підсумувати.

Як отримати API key Google Maps безкоштовно

Ключ API ви отримаєте і так безкоштовно, але карту доведеться підв'язати навіть, якщо ви не збираєтеся перевищувати ліміти.

Є спосіб згенерувати API key Google Maps без підв'язки карти і створення платіжного облікового запису. Кількома місяцями раніше ми їм користувалися - надавалося 500 завантажень карти в день. Тепер же квота - 1 завантаження в день, а щоб збільшити її потрібен платіжний аккаунт.

На які послуги (SKU) вистачить $ 200

$ 200 в місяць покриють:

  • до 28 000 завантажень динамічних карт

або

  • до 100 000 завантажень статичних карт,

або

  • до 40 000 побудов маршруту,

або

  • до 40 000 викликів геолокації.

Що буде, якщо прострочити оплату?

Згідно з умовами обслуговування Google, за прострочений платіж Google може нараховувати відсотки за простроченими сумами в розмірі 1,5% на місяць (або найвищу допустиму ставку в конкретній країні) від дати очікуваного платежу до дати здійснення повної оплати. І звичайно призупинить роботу Google Maps на сайті.

Клієнт також зобов'язаний відшкодувати Google всі розумні витрати (включаючи гонорари адвокатів), понесені Google при зборі прострочених платежів, за винятком випадків, коли такі платежі пов'язані з неточностями виставлення рахунків з боку корпорації.

Відзначимо, що оплачувати можна карткою, так і рахунок-фактурою.

А воно мені взагалі треба?

Потрібно зважити всі «за» і «проти». Звичайно, з такими цінами навіть страшно співпрацювати з Google Maps. З іншого боку, карта на сайті значно спрощує для користувацький досвід і відмовлятися від неї зовсім не варто.

Тим більше є способи не витрачати більше, ніж треба або використовувати альтернативні варіанти карти Google - про це нижче.

Інструкція як отримати Google Maps API

Буквально пару кроків і проблема вирішена.

1. Створіть свій аккаунт Google, якщо такого немає (реєстрація пошти Gmail). Увійдіть до свого облікового запису, якщо він є.

2. Перейдіть на платформу за цим посиланням cloud.google.com/maps-platform.

3. Клік по кнопці Get Started:



4. У відкрилася новій вкладці відзначаємо галочками всі пункти:



5. Далі заповнюємо поля. Зверніть увагу, що тип аккаунта залежить від того, як ви плануєте оплачувати (навіть якщо не плануєте). Виберіть Бізнес, якщо будете платити від імені компанії, організації або навчального закладу. В інших випадках підійде варіант Особистий:

На рахунку повинен бути мінімум долар - система спише цю суму, а пізніше поверне. Це стандартна перевірка.


6. Нажмите ОК:

7. Наступне вікно для включення API:


8. А ось і наш ключ, його потрібно скопіювати для подальшого використання. І натиснути Готово.

9. Ключ готовий. Залишилося тільки захистити дані - налаштувати обмеження для роботи ключа, щоб, при попаданні до сторонніх осіб, він не працював. Після натискання кнопки Готово, Ви потрапили на цей екран, де потрібно клікнути по "Захистити облікові дані":


10. У розділі "Допустимий тип" додатків вибрати HTTP-джерела переходу :


11. У розділі "Обмеження для веб-сайтів" потрібно додати елемент. Скопіюйте адресу свого сайту і вставте в це поле ось в такому форматі - https: //*.bmb.com.ua/*


12. У розділі Допустимі API вибирайте "Застосувати обмеження для ключа" і зі списку вибрати той API, який Вам потрібен. Наприклад, якщо карта буде на сайті, то Maps JavaScript API. Якщо крім сайту, буде в додатку на Android і IOS, то відзначити галочками також Maps SDK for Android Maps SDK for IOS:





Готово - ключ створений і захищений.

Як обмежити витрати, щоб не витрачати більше $ 200

В інтерфейсі є щоденні квоти на використання різних API. Квоти можна обмежити.

Пам'ятаємо, що $ 200 покривають 28000 завантажень динамічної карти в місяць, а значить в день має бути не більше 903 завантажень.

Зверніть увагу. Якщо у вас кілька API (для додатків, наприклад), то добовий ліміт потрібно розділити між ними.

Переходимо в розділ Квоти, вибираємо Редагувати Ліміт.

Як ще можна заощадити в Google Maps

В Google Maps Platform можна оптимізувати використання карт. Якщо коротко - замінити дорогі послуги дешевшими і вигідними.

Ці варіанти підійдуть, якщо на сайті не потрібні розширені функції карти по типу побудови маршруту, супутникового зображення і т. д.,  але при цьому є необхідність в більш, ніж 28 тис. завантажень.

1. Використовувати статичну карту замість динамічної. Це більше схоже на зображення з позначенням вашого місцезнаходження. Обійдеться дешевше на $ 5.

2. Вбудовувані API Google Maps. Динамічна карта з одним позначенням місця розташування. При кліці на неї відкривається вікно Google Карти. Безкоштовно до 500000 завантажень на місяць.

Буває, що специфіка сайту вимагає можливість побудови маршрутів, розширеного функціоналу для місць. Оптимізувати їх використання для економії також можна, але і це не копійки. В такому випадку поговоримо про альтернативи Google Карти.

Які є альтернативи Google Карт

Альтернатив багато, але відразу відзначимо, що за якісними характеристиками всі поступаються картам Google. При цьому альтернативні сервіси карт стоять більш, ніж в 10 разів, дешевше і надають більше лімітів. Є і безкоштовні.

Не варто очікувати від інших карт такої ж ідеальної роботи. Хоча рішення цієї проблеми є - додавати на сайт кілька провайдерів карт для підстраховки.

Найбільш популярний у нас 2GIS - детальна карта в Україні і, власне, безкоштовна. Карта детально промальована, відображаються заклади. Є весь необхідний розширений функціонал.

Ще доступні варіанти в Україні (частково платні і платні):

HERE - wego.here.com

Є кілька пакетів послуг, в тому числі і безкоштовний - 250 тис. запитів в місяць. За наступні 1000 запитів вже потрібно буде заплатити $ 1.

Сам дизайн карти - на любителя, але вказано, що можна налаштувати стиль під себе.

MapTiler - www.maptiler.com


Також потрібно купувати пакет. 
Безкоштовний тариф є, але діє тільки для некомерційних сайтів. Найдешевший пакет для комерційного використання коштує $ 20 в місяць. Включає 500 000 запитів. За наступні 1000 запитів доплата $ 0,5.

Дизайн більш сучасний, хороша деталізація. Користувач може вибрати 7 стилів карти, в тому числі і супутниковий формат. Відображаються різні заклади навколо.