-->

6 безкоштовних сервісів перевірки аптайму сайтів

У статті розповім, що таке аптайм і познайомлю з сервісами моніторингу. Новачки дізнаються про нове поняття, а досвідчені вебмайстри отримають зручні інструменти для відстеження аптайму.

Аптайм сервіси

    Що таке аптайм та навіщо потрібно його моніторити?

    Аптайм – час безперервної роботи сайту. В ідеалі показник має максимально наближатися до 100%, але насправді такого немає. Навіть гіганти на зразок Google періодично недоступні для користувачів.

    Uptime та downtime (час простою) залежать від хостингу. Якщо сервер, на якому розміщено сайт, працює нестабільно і постійно відключається, аптайм буде низьким.

    Час безперервної роботи розраховується за такою формулою: аптайм + даунтайм = 100%.

    Якщо час простою 2%, uptime дорівнює 98%. Коли значення падає нижче за цю планку, переходьте на більш високий тарифний план хостингу або шукайте інше місце для розміщення проекту.

    Якщо аптайм складає 99%, сайт недоступний 80 годин на рік, при 99,99% — лише 1 година.

    Оцінити uptime хостингу перед оформленням послуги неможливо. На сайтах агрегаторів, наприклад Hostings.info є зручний рейтинг по аптайму, але представники сервісу моніторять доступність сайту протягом одного місяця. Плюс вони розміщують на тестових облікових записах порожні сайти. При навантаженні uptime може змінюватись.

    Для сайту з будь-якою відвідуваністю кожна хвилина простою – удар по репутації, поведінковим факторам та довірі з боку пошукових систем.

    Пошукові системи не люблять, коли сторінки довго завантажуються або не відкриваються взагалі. Якщо роботи Google чи іншого пошуковика кілька разів звернуться до сайту та отримають помилку, вони розцінять це як тривожний сигнал. 

    Частий даунтайм - Прямий шлях до зниження позицій.

    Вебмайстер повинен стежити, щоб сайт був доступний для користувачів з різних країн. Кожні 5 хвилин заходити на свій проект та перевіряти, відкриваються сторінки чи ні – не варіант. Ця проблема вирішується через спеціальні послуги, але важливо зробити правильний вибір.

    Для відстеження аптайму є просунуті сервіси, які повідомляють про проблеми через електронну пошту, месенджери та SMS. Проаналізую можливості кожної з 6 платформ, виберу найкращу за співвідношенням ціна/функціонал та розберемося, у яких випадках варто платити за послугу.

    Які безкоштовні сервіси допоможуть вам перевіряти доступність сайту?

    До рейтингу включені зарубіжні проекти та платформи:

    1. Uptime Robot

    uptime моніторинг сервіс

    Повністю безкоштовний сервіс, який може відстежувати до 50 сайтів, безкоштовно. Кожні 5 хвилин він перевіряє коди стану вашого веб-ресурсу. Якщо виявляються певні порушення, він перевіряє далі. Якщо є ще труднощі, ви отримаєте сповіщення про це на електрону адресу.

    Мій особистий вибір!

    2. Uptime Dog

    Кожні 2 хвилини цей абсолютно безкоштовний інструмент моніторингу аптайму перевіряє ваш веб-сайт, веб-сервер, веб-хостинг або мережу з двох географічних положень. Якщо ваш веб ресурс не відповідає двом моніторинговим серверам, вас буде негайно повідомлено про це через електронну пошту. Хоч і візуально застарілий, але все ще бойовий!

    3. Uptime Doctor

    Ви можете контролювати лише 5 сайтів без плати за це, але кожної хвилини. Сповіщення через SMS та електронною поштою містять назву вашого сайту чи сервера, його поточний стан, дату та годину даунтайму, та відповідне повідомлення про тип помилки. Якщо у вас є Android або IOS зі стабільним підключенням до інтернету, маєте можливість обрати отримання миттєвих push-повідомлень.

    4. SiteUptime

    Безкоштовний тариф SiteUptime передбачає перевірку 1 вашого сайту на його доступність для відвідувачів. Моніторинг проводитиметься кожних 30 хвилин з восьми локацій. Оповіщення електронною поштою відправляються, як тільки виявиться даунтайм.

    5. BasicState

    Цей сервіс дозволяє контролювати необмежену кількість веб-сайтів із 15-хвилинними інтервалами. BasicState надсилає вам SMS або електронні листи, якщо відбувається збій у роботі сервера, мережі чи конфігурації DNS, або коли сервер перевантажень. Ви також можете щодня отримувати звіти щодо аптайму з двотижневою історією електронною поштою.

    6. !nsping

    !nsping кожних 5 хвилин перевіряє доступність ваших двох URL. При виявленні простою надсилаються сигнали через SMS чи Slack. Цей сервіс моніторингу аптайму та швидкодії може відслідковувати веб-сайти, веб-сокети, TCP порти (TCP/IP), UDP-порти (UDP/IP), DNS та Ping (ICMP).

    Коли варто платити за перевірку аптайму

    Перевірка uptime є дуже важливою, особливо для сайтів з великою аудиторією. Для невеликих проектів підійде безкоштовний тариф Uptime Robot.

    Якщо потрібна глибока перевірка з аналізом на віруси, аналізом блокування, виберіть один із платних варіантів.